5 FAKTA INTERNET YANG ANDA TIDAK TAHU!

Internet kini mempunyai lebih daripada 3.2 billion pengguna. 1.7 billion daripada Internet merupakan pengguna berasal dari Asia. Berdasarkan fakta, lebih kurang dalam 200 billion emails and 3 billion pencarian Google dibuat dalam sehari!

Di bawah merupakan beberapa fakta yang anda perlu tahu mengenai internet!

1. Lebih daripada 30,000 laman web akan digodam. Bukan itu sahaja, malah terdapat sebuah software yang digunakan oleh penjenayah siber untuk mengesan laman web tanpa sekuriti secara automatic.

2. Internet memerlukan lebih daripada 50 Juta kuasa kuda untuk berfungsi seperti sediakala! Pada 2005 internet hanya mencapai kelajuan 2mbps. Tetapi sekarang, internet mampu mencapai sehingga 100mbps di hampir seluruh negara. Walaubagaimanapun, jika fiber optic mencapai tahap maksima, ia tidak lagi mampu untuk menyalurkan data.

3. Video youtube yang pertama dimuat naik ialah “Meet Me At Zoo” pada 23rd April 2005. Sekarang, beribu-ribu video diupload ke youtube pada setiap hari!

4. Kadar perbelanjaan di internet mencecah sehingga RM 8.9 trillion. Dengan pembangunan website seperti Lazada, Shopee, Alibaba.com dan bermacam lagi mengundang kepada penambahan perbelanjaan online.

5. Tahukah anda bahawa pembeli kini membuat keputusan membeli hanya daripada smartphone. Kajian menunjukkan social media juga merupakan antara salah satu medium pengiklanan yang utama!

Mesti ramai yang baru tahu kan info-info di atas? Kalau korang berminat untuk tahu lebih lanjut berkenaan info-info macam ni. Jom follow blog kami!