Google Trends adalah instrumen yang membolehkan anda menganalisis dan meninjau kata kunci yang paling popular dicari. Biasanya, mesin pencari Google menapis data dengan menggunakan beberapa parameter. Google akan menunjukkan hasil carian melalui pemeriksaan Kata Kunci dan frasa yang ditaip pada kotak carian Google

Google Trends mengemas kini semua pertanyaan carian yang popular secara automatik. Carian yang sedang popular di seluruh dunia akan terpapar dengan satu butang klik dan paling menarik, ia menyusun data berdasarkan kategori.

Google Trends juga dapat dikonsepkan sebagai alat yang menganalisis populariti kata-kata atau istilah dengan melihat kecenderungannya. Di samping itu, ia juga menyediakan data lain seperti demografi, carian berkaitan, topik berkaitan, dll.

Google Trends amat penting bagi pemilik kedai dalam talian kerana ia akan membantu mengetahui apakah trend baru, apa yang paling dicari pengguna, dll. Dengan kata lain, ia boleh membantu anda menentukan produk mana yang akan berjaya dalam eCommerce anda.

Kunci antaranya termasuk:

  • Perniagaan
  • Hiburan
  • Sains dan Teknologi
  • Pemeriksaan
  • Sukan
  • Top Stories

Ia juga dapat memberitahu pengguna melalui penghantaran di dalam e-mel anda. Google Trends menyusun semua cerita secara sistematik. Pada kotak Langganan, ia mempunyai pilihan untuk memilih carian harian teratas kemas kini trend. Juga, ini membolehkan pengguna memilih semua trend carian harian dan mendapatkan suapan terkini selama 24 jam terakhir.

Perlaksanaan Google Trends adalah cukup mudah. Iamenganalisis data dari masa ke masa dan menunjukkan berapa kerap frasa kunci dicari. Dengan kata lain, dengan menggunakan data ini untuk memahami dominasi kata kunci. Ini seolah-olah sebagai titik permulaan yang menakjubkan untuk mempertajam kemahiran Search Engine Optimization.

Dan inilah caranya membantu pengguna dalam membuat kandungan. Ini memberikan cadangan akan topik-topik popular yang dicari orang ramai. Lebih menarik adalah kenyataan bahawa Google Trends memberikan pandangan menyeluruh mengenai produk yang baik di pasaran. Bagi seorang dropshipping perniagaan, anda dapat menganalisis trend pasaran dengan begitu mudah. Ini dapat membantu anda mencari jalan keluar yang menghasilkan jumlah jualan yang besar di kawasan tertentu.

Ciri-Ciri Google Trends
Google Trends dilengkapi dengan ciri-ciri pintar dan tajam yang tidak akan anda temui di tempat lain.

Pertama, mulakan carian di bar carian dan Google Trends bertindak pantas dan memahami dengan menunjukkan bagaimana istilah atau topik menjadi tren atau popular.

Sebagai contoh untuk carian ‘tudung tanpa gosok‘, Google Trends mengira minat produk dari masa ke masa berdasarkan wilayah yang dipilih dan masa. Ia menunjukkan hasilnya dengan nilai antara 0 hingga 100. Sekiranya frasa kunci ini mencecah 100, ini bermakna ia berada di puncak populariti. Sebaliknya, jika mendapat markah 50, ini bermakna populariti istilah itu adalah separuh.

Untuk meningkatkan pemahaman yang lancar, Google Trends merangkumi Butang bantuan yang seterusnya menerangkan hasil grafik. Juga, papan pemuka mempunyai pelbagai pilihan yang membantu menyesuaikan hasil carian. Sangat mudah untuk mengetahui trend kerana Google mempunyai keupayaan untuk mengambil data berdasarkan batas geografi yang tetap.

Hasil carian ini dapat diakses selama 24 jam terakhir atau bahkan 5 tahun yang lalu. Pilihan untuk memilih waktu mana yang diinginkan terletak hanya dengan satu klik sahaja. Google Trends turut membenarkanpengguna memuat turun data ini ke dalam fail CSV dan mengeksportnya ke alat analisis pihak ketiga. Data ini juga serasi dengan aplikasi seperti Microsoft Excel dan aplikasi Google sheet.

Google Trends adalah alat yang unik dan futuristik dan sangat berguna dalam pelbagai cara. Ia terbukti mesra pengguna dan cukup mudah dilalui.

Lazimnya, kedudukan tinggi di Google boleh menjadi sangat bermanfaat dan membantu SEO dengan lebih banyak. Ini adalah kelebihan bagi peniaga dalam talian yang ingin menjual produk mereka di peringkat global. Jangan ketinggalan untuk melihat Google Trends ‘ laman rasmi dan menguji kefungsiannya.

.