Apakah itu LinkedIn
LinkedIn ialah rangkaian profesional yang terbesar di dunia pada Internet yang ditubuhkan pada 28 Disember 2020, sebuah platform bagi sesiapa sahaja untuk memajukan kerjaya mereka. Terdapat ramai ahli dari pelbagai latar belakang profesional, seperti pemilik perniagaan kecil, pelajar, dan pencari pekerjaan. Ahli boleh menggunakan LinkedIn untuk memanfaatkan rangkaian profesional, Syarikat, dan Kumpulan dalam dan di luar industri.

Sejak Disember 2016 ia menjadi anak syarikat milik penuh Microsoft dan sehingga Jun 2019, LinkedIn mempunyai 630 juta ahli berdaftar di 200 negara.

LinkedIn boleh di akses dari desktop, aplikasi mudah alih LinkedIn, pengalaman web mudah alih atau aplikasi mudah alih LinkedIn Lite Android.

LinkedIn membolehkan ahli (pekerja dan majikan) membuat profil dan “sambungan” antara satu sama lain dalam rangkaian sosial dalam talian yang mungkin mewakili hubungan profesional dunia sebenar. Ahli boleh menjemput sesiapa sahaja (sama ada ahli yang sedia ada atau tidak) untuk menjadi sambungan.

Profil LinkedIn yang lengkap membolehkan ahli dihubung dengan peluang dengan memaparkan cerita profesional unik anda melalui pengalaman, kemahiran, dan pendidikan.

 

Bagaimana untuk menggunakan LinkedIn

Cipta profil anda: sign up di https://www.linkedin.com/home dan mencipta profil anda adalah cara terbaik untuk mula menggunakan LinkedIn. Yang lengkap Profil LinkedIn akan merumuskan pengalaman profesional anda kepada sambungan anda, majikan semasa dan masa depan, dan perekrut. Melalui profil anda, anda boleh mempamerkan kehidupan profesional, pencapaian, kemahiran dan minat anda.

Bina rangkaian 
Rangkaian memainkan bahagian yang penting untuk mengaktifkan kuasa LinkedIn. Rangkaian akan membantu anda memahami perkembangan dalam industri dan kumpulan profesional. Mulakan dengan menambah Keluarga, rakan, teman anda atau rakan sekelas semasa atau semasa, dan rakan sekerja untuk rangkaian anda. Anda juga boleh mengikuti orang, Syarikat, atau topik dengan menavigasi terus ke halaman perspektif segar, yang memaparkan sumber yang disyorkan untuk diikuti. Anda boleh menggunakan LinkedIn Events ciri ini untuk mencipta dan menyertai acara profesional seperti bengkel dalam talian, seminar, acara jualan dan pemasaran, acara rangkaian dan banyak lagi.

Cari pekerjaan
Sekiranya anda sedang mencari peluang profesional baharu, mulakan pencarian pekerjaan anda di LinkedIn. LinkedIn membolehkan anda untuk menyelidik syarikat dan menghubungi komuniti pengambilan pekerja.

Ambil bahagian dalam perbualan
Sertai perbualan dengan mudah di LinkedIn dengan berkongsi perspektif mengenai isu dan topik yang berkaitan dengan orang lain. Anda boleh suka dan komen pada kiriman dan Artikel LinkedIn. Anda boleh mencipta atau menyertai Kumpulan LinkedIn untuk menyambung dan membesar dengan ahli yang berkongsi minat, pengalaman atau aspirasi anda. Anda juga boleh menggunakan satu set ungkapan ringan yang dipanggil LinkedIn reaksi, untuk berkomunikasi dengan rangkaian anda dengan mudah.

 

Ikut Tips Berikut Untuk Memasarkan Diri Di LinkedIn

1. Edit Headline / Intro Tentang Diri
Headline amat penting bagi menonjolkan profil kepada umum dan orang ramai akan tahu siapa anda hanya dengan melihat headline. Seperti contoh, anda seorang penulis, guru, pakar SEO dan sebagainya. Ini adalah free marketing tool untuk mempromosi diri anda.

2. Edit Pengalaman
Letakkan pekerjaan terkini (sepenuh masa) atau freelance di ruangan Experience

4. Edit Tahap Pendidikan
Lampirkan sijil atau Diploma mahupun Degree/ Master/PHD dan sebagainya

5. Gambar Profil
Pastikan anda meletakkan gambar anda yang sebenar, bukan objek, bukan bintang dan sebagai. Gambar profil adalah identiti diri sendiri dan pastikan anda meletak gambar yang presentable.

6. Letak Summary
Nyatakan tentang diri seperti berkebolehan bekerja secara berkumpulan, perseorangan, working under pressure, kebolehan menaip, kebolehan bertutur bahasa asing.

7. Edit Pencapaian
Pastikan anda meletakkan accomplishments anda seperti penerima anugerah dekan diruangan Honors & Awards.

  • Language – letakkan berkebolehan bertutuar bahasa asing
  • Projects – Nyatakan sekiranya anda mempunya laman web, blog atau FB Page berserta link sekali

 

Akhir sekali, dapatkan exposure profile yang lebih tinggi melalui connections dan tambahkan connections anda sehingga 501 untkmendapatkan title 500+ Connections di profil anda

Pastikan status anda adalah ALL-STAR kerana ini memudahkan rakan serta recruiters untuk melihat profil anda dan berpeluang mendapat panggilan pekerjaan.

LinkedIn menawarkan keahlian percuma, asas kepada sesiapa sahaja yang mahu mencipta dan mengekalkan profil profesional dalam talian atau langgan keahlian Premium dan mendapat akses lanjut kepada produk dan ciri LinkedIn termasuk produk pemasaran, pengambilan, jualan dan pembelajaran.

LinkedIn Premium boleh dilanggan secara percuma untuk sebulan.