Tips lajukan Internet handphone

Ada beberapa tips yang boleh melajukan capaian internet bagi semua penyedia telekomunikasi yang digunapakai bagi melancarkan sewaktu melayarinya

1. Bersihkan cache
Lakukan pembersihan cache pada aplikasi yang berada di dalam telefon pintar, terutama aplikasi yang menggunakan Internet. Cache yang terkumpul dalam telefon akan melambatkan proses di telefon dan memperlahankan Internet telefon anda.

 • Pergi ke Settings – Applications/Apps. (bergantung jenis telefon)
 • Akan tertera semua aplikasi yang terdapat dalam telefon. Pilih aplikasi yang paling kerap digunakan, misalnya Instagram, Facebook, browser Internet seperti Chrome, ataupun permainan yang menggunakan Internet.
 • Kemudian, pergi ke bahagian App info. Pilih Storage untuk memaparkan penggunaan ruang oleh aplikasi tersebut.
 • Seterusnya, pada bahagian Cache, tekan Clear Cache.

Anda juga boleh membersihkan cache di dalam telefon secara automatik menggunakan aplikasi membersihan cache seperti App Cache Cleaner.

2. Ubah setting Internet – semak semula tetapan sedia ada di telefon
Tukar ketetapan kepada pautan 3G sekiranya signal 4G tidak kelihatan. Periksa kestabilan Internet di tempat anda, sekiranya berubah daripada E ke H+, 3G ataupun kadangkala 4G, ini bermakna signal di kawasan anda tidak stabil.

 • Pergi ke Settings – pilih More.
 • Cari menu untuk network telefon, misalnya, Mobile networks. Kemudian, pilih Preferred network type. (berbeza mengikut jenis telefon)
 • Pada Preferred network type, pilih jenis pautan Internet yang ingin digunakan.
  Cuba dahulu pada 4G, sekiranya tiada signal yang keluar, tukar kepada 3G.

Nota : Kilang pembuatan telah menetapkan pautan Internet pada telefon secara automatik, bermakna, telefon anda tersebut secara automatik akan memilih jenis pautan yang terkuat di kawasan itu.

3. Buang widget tidak perlu
Widget ialah paparan di dalam home screen telefon anda seperti jam, kalendar, ruangan untuk Google Search atau paparan cuaca. Widget, terutamanya yang menggunakan Internet, sangat memakan kelajuan Internet telefon, melainkan widget itu benar-benar diperlukan.

 • Tekan pada widget, jangan tarik jari anda yang sedang menekan itu daripada skrin.
 • Tunggu sehingga ada logo tong sampah yang tertera.
 • Kemudian, tarik widget tersebut ke arah tong sampah tersebut. Widget telah berjaya dibuang.

Anda masih boleh mencari semula widget tersebut sekiranya ingin menggunakannya. Ikut panduan pada setting untuk bahagian Display di dalam telefon anda, dan pastikan anda mendapat setting untuk Home Screen ataupun Widget.

4. Buang aplikasi yang tidak digunakan
Kebanyakan aplikasi tidak memerlukan penggunaan Internet yang tinggi, tetap akan menggunakan Internet yang tinggi untuk memaparkan iklan yang disertakan dalam aplikasi tersebut. Jadi, buang sekiranya tidak digunakan.

5. Tutup app yang sedang digunakan
Sekiranya anda membuka sesebuah aplikasi, dan anda keluar daripada aplikasi tersebut dengan menekan butang Back atau Home, aplikasi tersebut tidak akan terus terpadam, sebaliknya masih beroperasi di background untuk telefon.

Ini akan melambatkan bukan sahaja telefon, tetapi juga memperlahankan Internet dan telefon menjadi cepat panas. Ini adalah disebabkan aplikasi yang masih beroperasi di background memakan RAM. Matikan aplikasi ini sekiranya tidak mahu digunakan pada waktu tersebut

6. Lajukan Internet dengan aplikasi Internet Booster
Dalam Google Play Store ataupun App Store, terdapat beberapa aplikasi yang berfungsi untuk lajukan Internet telefon pintar antaranya Internet Speed Master dan juga Internet Booster & Optimizerm, dua aplikasi yang terbaik setakat ini.

Apa pun semak dulu bahagian review untuk mendapatkan feedback daripada pengguna lain yang telah download aplikasi ini, sama ada baik atau sebaliknya.

7. Buat Factory Reset
Cara terakhir ini hanya boleh dilakukan sekiranya Internet masih bermasalah setelah pelbagai cara dilakukan. Kembalikan setting dan sistem kepada asal untuk telefon dan risikonya anda akan kehilangan data.

Sebaiknya hantar handphone anda kepada pakar.